اگر صاحب باغ انگور هستید با توجه به شرایط خشکسالی و وضعیت آب و هوایی کشور بایستی با روش های آبیاری درخت انگور آگاهی داشته باشید.
ضرورت شناسایی روش های آبیاری درخت انگور
آشنایی باغداران و صاحبان تاکستان با روش های آبیاری انگور ، برنامه ریزی و چگونگی آبیاری آن بسیار حائز اهمیت است. زیرا آبیاری صحیح ضمن صرفه جویی در منابع آبی محدود، موجب افزایش کیفیت محصول و بازدهی می گردد. درخت انگور درختی است که به طوری نسبی به کم ابی مقاومت خوبی دارد. به همین دلیل در مناطق کم اب نیز کشت می شود. با این حال کاشت آن در مناطق پر اب موجب رشد بهتر گیاه و افزایش تولید و بالا رفتن کیفیت محصول انگور می شود.
روش آبیاری درخت انگور
اولین نکته ای که در باغات انگور باید مورد توجه قرار گیرد این است که باغ در زمینی با خاک سبک و درصد شن بالا احداث شود. زیرا،این خاک است که جریان آب را عبور می دهد و به ریشه ها می رساند و اگر خاک سنگین و با درصد رس بالا باشد نیاز به آبیاری عمیق دارند وبا ابیاری عمیق خاک های سنگین آب بیشتری رو در خود نگه داشته و زمینه را برای بسیاری از آفت ها فراهم می کند.
در مقابل خاک های سبک تر با آبیاری سطحی سیراب می شوند، نیاز به آب فراوان ندارند، آب رو در خودشون نگه نمی دارند و آفت نمی زنند. همچنین ریشه به راحتی در خاک حرکت کرده و عماق زمین می رود.
حال اگر باغی با خاک سبک دارید ابیاری باید سطحی و در فاصله ی زمانی کمتر انجام شود ولی در خاک های سنگین آبیاری باید عمقی و در دفعات کمتر انجام شود.
بعد از احداث باغ باید میزان بارندگی سالانه و منابع تامین آب را مورد بررسی قرار گیرند. توجه به این نکته نیز حائز اهمیت است که برخی ارقام نسبت به آبیاری مقاومت خوب و برخی دیگر حساسیت شدید دارند به همین منظور روش آبیاری باید با نوع نژاد ارقام تناسب داشته باشد.
عوامل تاثیرگذار در آبیاری انگور
- مقدار آبیاری و فاصله زمانی بین آبیاریها به نوع خاک ، آب و هوای منطقه و عمق ریشه درخت انگور بستگی دارد. زمان بندی مناسب آبیاری درخت انگور نقش مهمی در تولید بهترین محصول ممکن را دارد.
- درخت انگور زمانی که در فصل بهار شروع به شکوفه دادن می کند و تا وقتی که میوه دادن را آغاز کند یکی از بحرانی ترین دوره ها را سپری می کند که باید با کمبود آب مواجه نشود زیرا کیفیت محصول کاهش پیدا می کند.
- اگر خاک انگور و ریشه ها دچار کم ابی شوند و دوباره آبیاری انجام شود، احتمال ترک خوردن میوه ها وجود دارد. بنابراین مقدار رطوبت خاک باید در حد متعادلی نگه داشته شود.
- همچنین آبیاری انگور به آب و هوای منطقه و فصل سال نیز بستگی دارد. معمولا در فصل تابستان و آب و هوا های گرم و خشک و زمانی که باد زیاد می وزد ؛انگور به اب بیشتری نیاز دارد و در فصل های خنک و مناطق پر آب و مرطوب و ساحلی نیاز به آبیاری کمتری دارند.
- باغداران عزیز اگر شاخهها و برگهای درخت انگور سرعت رشد بالا و سرعت تولید میوه کمی داشت، باید آبیاری درخت انگور را کم کرد تا درخت رشد شاخهها و برگها را کمتر کند و میوهها برسد.
- همچنین درختان انگور جوانتر تا وقتی که ریشه قوی ندارند به آبیاری بیشتری نیاز دارند.
علائم اصلی آبیاری بیش از حد
- باید به این نکته نیز توجه کرد که آبیاری زیاد درخت انگور نیز باعث آسیب به ریشه و خراب شدن ریشه وچندین بیماری قارچی در درخت می شود.
- از نشانه های مهم آبیاری بیش از حد درخت انگور، زرد شدن برگ ها یا قهوه ای شدن نوک برگ ها قهوه ای می باشد، علاوه بر این، اگر خاک همیشه مرطوب باشد، می تواند برای درخت انگور مضر باشد.
- خاک های سنگین بدون زهکشی و خـاک هـای قلیایـی همـراه بـا نمـک فـراوان برای درخت انگور مناسب نیستند.
- اگر خاک باغ انگور شما به مدت زیادی مرطوب می ماند، دفعات آبیاری را کاهش داده و به جای هفته ای یک بار، هر 10 روز یکبار آبیاری نهال انگور را انجام دهید.
روش های نوین آبیاری برای تاکستان ها
از قدیم الایام و حتی امروزه نیز آبیاری سنتی انگور ، به شکل حفر کانال در تاکستان ها به صورت گسترده ای استفاده میشود.
آبیاری به روش سنتی با وجود اینکه موجب سیر اب شدن کامل گیاه و تامین نیاز ابی آن می شود ولی در شرایط کنونی که بحران کم ابی از دغدغه های مهم بخش کشاورزی است دیگر توجیه ندارد و مقرون به صرفه نیست.
همچنین ابیاری سنتی نیازمند نیروی کار ،صرفه زمان و هزینه بالا می باشد. راحل این مشکل استفاده از روش های نوین آبیاری و جایگزینی آن با روش های سنتی است.
روش های نوین آبیاری موجب می شوند با کمترین میزان اب نیاز ابی درخت انگور تامین و محصولی با کیفیت و در حجم بالا تولید شود، علاوه بر این بسیاری از هزینه های جاری با روش های نوین ابیاری کاسته می شود.
این روش های شامل ابیاری قطره ای ، آبیاری بارانی، آبیاری زیر سطحی و … می باشند.
آبیاری بارانی برای انگور
شبکه بارانی روشی برای آبیاری مزارع مانند بارش باران است. این شبکه یا سیستم آبیاری بارانی جریان آب مورد نیاز برای کشاورزی را از طریق مجموعهای از لولهها با استفاده از پمپاژ عبور میدهد. سپس این آب توسط آبپاشها مانند قطرات ریز باران بر روی زمین میافتد. این روش ابیاری به دلیل خیس شدن شاخ برگ درختان انگور پیشنهاد نمیشود و علاوه بر اینکه موجب ایجاد بیماری های قارچی می شود ؛ باعث پلاسیدگی محصول انگور می گردد. هر چند در برخی از کشور ها استفاده از روش آبیاری بارانی با بهره مندی لوله های مخصوص ارتفاع بلند ، همراه با زمان بندی مشخص ساعت آبیاری مورد بهره برداری قرار گرفته است .
آبیاری قطره ای انگور
یکی از بهترین روش های ابیاری انگور ابیاری قطره ای است. آبیاری قطرهای نوعی آبیاری موضعی یا میکرو است که در آن، آب با فشار کم از روزنه یا قطره چکان به ریشه انگور می ریزد. از مزایای آبیاری قطره ای برای درختان انگور می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- استفاده ی بهینه از منابع آبی
- کاهش فرسایش خاک
- عدم نیاز به تراز بودن مزرعه و قابلیت اجرا در زمینهای شیبدار
- کاهش زمان آبیاری
- کاهش رشد علف های هرز
- کاهش تعداد نیروی انسانی وکاهش هزینه ی آبیاری
- کاهش احتمال بیماری های قارچی به دلیل عدم خیس شدن شاخ و برگ انگور ها
- امکان بکارگیری کود و سم همراه با آب
- کاهش استفاده از کود
- کاهش تبخیر آب
- مناسب برای بیشتر خاکها
- کاهش زیان وارده به گیاه دراثرشوری
- صرفه جویی در مصرف انرژی به دلیل فشار کم
- امکان تنظیم مقدار آب دهی و زمان آبیاری
- تهویه مناسب محیط ریشه شده و تامین رطوبت قابل استفاده در خاک
آبیاری زیرسطحی برای انگور
آبیاری زیر سطحی نیز هم در نهال های جوان و هم در نهال هایی با ریشه های عمیق مورد استفاده قرار میگیرد . سیستم های مورد استفاده در این نوع آبیاری بسته به نوع خاک و سن گیاه انتخاب میشود . این روش بخصوص در مناطقی که با کمبود منابع شدید آبی روبرو هستند بسیار مفید می باشد چراکه هدر رفت انرژی در این روش به دلیل آبرسانی مستقیم به ریشه بسیار کم می باشد .
نتیجه گیری
در حالت کلی میزان باردهی درخت انگور به آبیاری مناسب و به موقع ،هرس صحیح و به موقع ،نر یا ماده بودن درخت انگور بستگی دارد. در شرایط کنونی به دلیل کمبود منابع آبی؛ باغداران محترم با تغییر سیستم ابیاری تاکستان خود و استفاده از روش آبیاری قطره ای و یا زیرسطخی، می توانند ضمن صرفه جویی در مصرف اب میزان باردهی درختان خود را در حد قابل ملاحظه ای افزایش دهند و سلامت و عمر درختان خود را تضمین کنند.
فروشگاه آنلاین نهال سالم نهال
برای خرید نهال در ابتدا می بایست به سایت سالم نهال مراجعه کنید. در قدم دوم باید از کارشناسان ما در این زمینه مشورت بخواهید. برای کسب اطلاعات بیشتر و نحوه خرید انواع نهال و مشاوره خرید نهال به شماره زیر پیام دهید یا از طریق واتس آپ با ما در ارتباط باشید. کارشناسان ما در کمترین زمان با شما تماس خواهند گرفت. سالم نهال ارائه دهنده انواع نهال به سراسر کشور می باشد.
در این مجموعه نهالستان، نهالهای مختلف انواع میوه برای فروش وجود دارد که شما میتوانید برای خرید آنها اقدام کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان، میتوانید با روابط عمومی این مجموعه نهالستان ارتباط برقرار کنید. به صورت تلفنی، اطلاعات مورد نیاز را در مورد خرید و قیمت نهال به دست آورید.
انواع نهال میوه شناسنامه دار
- خرید ارقام نهال انگور
- فروش نهال بادام
- ارقام نهال گردو
- فروش نهال شلیل
- خرید نهال پسته
- ارقام نهال سیب
- خرید نهال زردآلو
- دفتر مرکزی و گلخانه :آذربایجان غربی- شهرستان میاندوآب – کوی رابری بلوار دانشگاه باکری نرسیده به ایستگاه تحقیقات کشاورزی نهالستان سالم نهال
- آدرس نهالستان شعبه یک : آذربایجان غربی – شهرستان میاندوآب – کوی تقی آباد شعبه دوم کوی شلوند پشت نیروگاه
- تلفن همراه : 09144809396
- صفحه اینستاگرام سالم نهال
- کانال تلگرام سالم نهال